معاون دادستان و سرپرست دادسراي ناحيه يک با بيان اينکه سادهترين روش براي کلاهبرداران دسترسي به کارت بانک است، گفت: قرار دادن رمز بر روي کارت و بلند گفتن رمز در پايانههاي فروش يکي از اشتباهاتي است که اغلب افراد مرتکب ميشوند.
وايمکس نيوز- بنيصفار ابوالحسني در برنامه «آواي قانون» راديو گفتوگو با موضوع کلاهبرداري، در پاسخ به اين سئوال که درگاههاي خريد اينترنتي امن چه ويژگيهايي دارند؟ گفت: سايت هاي معتبر و داراي امنيت از سوي وزارت ارتباطات و فناوري ارتباطات مشخص شده اند. سايتهاي نامعتبر ممکن است درگاه نامعتبر داشته باشند. درگاه هاي تعريف شده از سوي بانکها فضاي تعريف شده و آشنا براي افراد است که با کوچکترين اطلاعات از کامپيوتر قابل تشخيص است.
وي درباره روشهاي شيادان در کلاهبرداريهاي اينترنتي، اظهار کرد: سادهترين روش براي کلاهبرداران دسترسي به کارت بانک است. بايد توجه داشت که کارت بانکي يک دارايي کاملا شخصي است و افراد بايد از دادن شماره کارت به افراد ديگر که اعتماد کامل وجود ندارد خودداري کنند. قرار دادن رمز بر روي کارت و بلند گفتن رمز در پايانههاي فروش يکي از اشتباهاتي است که اغلب افراد مرتکب ميشوند.
اين مقام قضايي خاطرنشان کرد: سوءاستفاده از رسيد بانکي نيز يکي از شايعترين راههاي کلاهبرداري است. تقاضاي ما اين است که افراد رسيد هر تراکنش بانکي که از دستگاههاي خودپرداز دريافت ميکنند را از بين ببرند؛ زيرا در اين رسيد اطلاعاتي وجود دارد که ممکن است مورد سوء استفاده قرار گيرد.
ابوالحسني ادامه داد: کپي برداري مغناطيسي از کارت هاي بانکي يکي ديگر از کلاهبرداري هاست که در کشور ما بسيار به ندرت ديده مي شود. در اين روش شيادان با داشتن کارت از روي آن کپي برداري مي کنند؛ بنابراين توصيه ميشود کارت را به خصوص در اختيار افرادي که داراي دستگاه پز سيار هستند قرار ندهيد، چرا که ممکن است به يک دستگاه کپي بردار مغناطيسي متصل باشد. راه ديگر براي کلاهبرداري در اين زمينه تعويض کارت بانکي است که يک شيوه قديمي است.
وي گفت: سوءاستفاده از شلوغي صفهاي عابربانک يکي ديگر از روشهاي کلاهبرداري است. به اين صورت که افراد مسن تر را طعمه خود قرار مي دهند و به بهانه کمک کردن به آنها مي گويند که کار بانکي آنها را انجام مي دهند و کارت را از ايشان مي گيرند و حساب مورد نظر را تخليه مي کنند. توصيه مي شود براي امور بانکي خود يا از افراد مورد اعتماد خود استفاده کنيد و يا از متصديان بانکي درخواست کمک کنيد.
معاون دادستان تهران خاطرنشان کرد: حقـه معروفي که در چند سال اخير شايع شده است پيامک «شما برنده شده ايد» است که به اين وسيله اطلاعات مالي افراد دريافت ميشود. مورد ديگر کارتخوانهاي رايگان است. به فروشندگان توصيه مي شود به پزهاي رايگان اعتماد نکنند و حتما دستگاههاي خود را از بانکها تهيه کنند. موارد زيادي ديده شده که افراد خود را به عنوان نماينده بانک معرفي کردهاند و کارتخوانهايي را ارائه دادهاند که متصل به بانکها نبودهاند؛ بنابراين توصيه مي شود از دستگاههايي استفاده کنند که به نام خود افراد و متصل به حساب بانکي خودشان باشند و از دستگاههاي فروشگاههاي همسايه و افرادي که کسب و کار خود را تعطيل کردهاند و به دستگاههاي خود نيازي ندارند استفاده نکنيد.
ابوالحسني در پاسخ به اين سئوال که آيا قوانيني براي اشخاصي که مرتکب جرايم اينترنتي مي شوند، در نظر گرفته شده است؟ اظهار کرد: ماده 13 قانون جرايم رايانهاي عنوان ميکند هر شخصي به طور غيرمجاز سامانه هاي رايانهاي يا مخابراتي با ارتکاب اعمالي از قبيل وارد کردن، تغيير، محو، ايجاد يا متوقف کردن داده ها و مختل کردن سامانه، وجه يا امتياز يا منعفت يا خدمت مالي را براي خود يا ديگران تحصيل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن حبس از يک تا پنج سال يا جزاي نقدي از بيست تا يکصد ميليون يا هردو مجازات محکوم خواهد شد.
منبع: ايسنا